Et glas mælk, tak

Et glas mælk tak
Foto Illustration af forsiden

Denne roman af den norske forfatter Herbjørg Wassmo er rystende læsning. Temaet er den grusomme handel med kvinder fra fattigere lande – i dette tilfælde Litauen.

Hovedpersonen er den kun femtenårige Dorte, som sammen med sin mor og storesøster bor i en mindre by præget af arbejdsløshed og armod, faderen er død. Dorte er træt af den trøstesløse hverdag og af skænderierne med sin mor og søster. Hun sværmer lidt med den jævnaldrende Nikolai; men da en lidt ældre pige, Nadia, præsenterer hende for Liudvikas, som kan tilbyde dem begge et tre måneders job på en cafe’ i Stokholm, fristes hun af udsigten til at tjene  penge, hjælpe sin mor og komme væk fra fattigdommen i den lille grå by. I hemmelighed pakker hun en lille kuffert, lægger et brev til sin mor og glæder sig til at komme afsted.

Da hun opdager at Nadia ikke er med i bilen, men at det kun er hende selv, Liudvikas og en fremmed, usoigneret mand bliver hun urolig og vil gerne hjem igen; men da er det allerede for sent, Liudvikas tager hendes pas, låser bilen og de kører mod Norge.

Hendes mareridt begynder allerede i en ensomt beliggende skovhytte, hvor hun bliver voldtaget og mishandlet på det groveste af fem menneskehandlere.

I Norge er Dorte ”heldig”, da hun bliver solgt til en ikke helt afstumpet bordelejer. Men det er hjerteskærende at læse om den naive lille piges liv som luder. Hun lider voldsomt af hjemve og er fyldt med skamfølelse; hun overlever kun den barske hverdag og det ensomme liv i et fremmed land, hvor hun end ikke forstår sproget,  ved at føre lange samtaler med sin elskede afdøde far.

En smule omsorg og empati får Dorte af den kvinde, der skal ”oplære” hende, men kvinden er selv en del af netværket i kvindehandelen og hun er tvunget og lige så fanget i det.

Forfatteren beskriver det brutale, voldelige og angstprægede miljø, så det er næsten uudholdeligt at læse om, men som samtidig er skræmmende realistisk. Undervejs var jeg ved at opgive den videre læsning, men måtte fuldføre for at se, hvad det ender med.

Slutningen er meget dramatisk  -  men det står åbent  for læseren at fortolke, hvordan det videre vil gå Dorte.   

Bogen udkom i 2004. Jeg mener, det er en vigtig bog Bjørgild Wassmoe har skrevet om et uhyggeligt og grusomt tema, der desværre forsætter overalt, hvor der findes fattige kvinder, der drømmer om et bedre liv.

Jeg sad tilbage med en dyb medfølelse for de stakkels kvinder, som havner i kløerne på disse skruppelløse menneskehandlere  -  og med en stor vrede over de mænd, der benytter sig af  bordeller, hvor disse  kvinder bliver holdt som sexslaver.

Brugernes mening

Vis profil

Af: Karen Marie Fløe Henriksen

Jeg har også læst "Et glas mælk, tak", og jeg giver dig helt ret, det var næsten ikke til at bære at læse om det ene overgreb efter det andet.
Jeg var flere gange ved definitivt at lægge bogen fra mig, men gjorde det alligevel ikke, for Vassmo vil virkelig noget med sine stærkt samfundskritiske og kønspolitiske bøger.

Vis profil

Af: Freddy Thorning

Tak for inspiration - selvom det er af den mere barske slags, så er det nok "sundt" for os heldige at få et indblik i den verden.
Bogen er bestilt.

Vis profil

Af: Birgit Kjær

Tak til Karen Marie og Freddy for jeres kommentarer.
Jeg er i gang med en anden Wassmo: "Vejen at gå". Hun er barsk i sine bøger; men skriver også så man føler hendes omsorg for sine personer.
Men nu trænger jeg også til at læse noget lettere og lysere!

Vis profil

Af: Freddy Thorning

Så har jeg også haft den oplevelse at læse bogen - og ja, det er på sin vis en "trist" bog. Trist, at piger/kvinder skal gennemleve en så nedsættende og grænseoverskridende behandling. Temaet er kendt fra dagspressen, bøger og film, men der er det lidt nemmere at distancere sig fra virkeligheden, men bogen belyser, hvad det er der lokker piger til bevidst eller måske rettere bevidst at blive handlet som sexslaver.
Desværre er det meget svært at bekæmpe - af flere årsager - men jeg mener, at der politisk skal iværksættes tiltag for at forhindre den slags. F. eks. i form af, at det bliver ulovligt at besøge disse
piger - eller ved at branchen løftes ud af det kriminelle miljø, så der er kontrol med de piger, der arbejder i branchen.
Tak til Birgit for at anmelde bogen - jeg er trods alt glad for at have læst bogen.

Vis profil

Af: Birgit Kjær

Selv tak, Freddy. Så du indslaget i aftenshowet !

Vis profil

Af: Freddy Thorning

Ja, det kunne jo næsten ikke være bedre timet. Desværre tror jeg ikke, at der i DK er politisk vilje til at gøre noget ved det - og umiddelbart tror jeg, at politiets muligheder er for små til virkelig at gøre noget ved emnet.
Men det er uhyggeligt, ja, faktisk uværdigt, at det kan ske i vores del af verden her i det 21'århundrede. Jeg har stor forståelse for, at piger kan føle sig fristet til at tage chancen for at opnå et bedre liv, og utroligt grådige og ligegyldige mennesker vil altid findes, så måske er vejen frem et forbud mod at gå til/bruge prostituerede, som det findes i andre lande.
Eller løfte de prostituerede ud af de kriminelles verden ved f.eks. at etablere godkendte "bordeller".
Jeg ved det ikke. Men trist er det.

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig