Giganternes fald

Giganternes fald
Foto Illustration af forsiden

Denne store roman af Ken Follett er ikke kun en roman, der handler om fiktive personer. Den foregår i årene 1914 til 1924 og fortæller om de store sociale omvæltninger, der skete i Europa i tiden omkring og lige efter første verdenskrig.

De historiske begivenheder begynder med mordet i Sarajevo den 28.juni 1914. Dette mord blev den egentlige årsag til den forfærdelige fire år lange krig, der udkæmpedes både på øst- og vestfronten. Der berettes i bogen om de ufattelige lidelser i skyttegravene, om de mange tusinder dræbte og lemlæstede, om de uduelige og magtsyge politikere i de vestlige lande  –  og om den store revolution i Rusland.  Giganternes fald følger fem forskellige familier, som på kryds og tværs griber ind i hinandens skæbner.

Den rige engelske adelsfamilie som ejer kulminen, hvor den walisiske minearbejder-familie kæmper med barske arbejdsforhold og en ussel bolig. Den tyske diplomatfamilie, den amerikanske  familie med forbindelser til præsidenten  –  og endelig de to forældreløse russiske brødre, som hver går deres egne veje.

Det er interessant at læse om den enorme forskel mellem rig og fattig i datidens Storbritanien, det synes næsten at være en naturlov, indtil netop krigen ser ud til at ”vække” underklassen, ikke  mindst kvinderne, som kæmper for deres rettigheder og også opnår stemmeret.

I Rusland er forholdene under zarens regime aldeles rå og elendige. Under revolutionen kæmper den undertrykte befolkning  med ildhu og håb om forbedrede vilkår  -  men inden bogen slutter har bolsjevikkerne indført det styre, som bestemt ikke blev ”paradis” på jorden!

Og i Tyskland er en vis hr.Hitler netop begyndt at tale for sin nye verdensorden  -  vi øjner de tider, som vi nu ved, blev følgen af disse begivenheder!  

Min viden om begyndelsen af det 20.århundrede er med denne roman klart blevet forbedret  -  samtidig med at jeg har følt mig rigtig godt underholdt.

(Romanen er på næsten 500 sider, ikke godt til sengelæsning; i magnaprint er den i fem bind!)

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig