Dyrk nyttige dyr i din køkkenhave

slottet_i_smoermosen
Foto Kolonihaven fotograferet af Kim Ahm for Haveselskabet

Med hjælp fra nyttige insekter og duftende urter kan du få en frodig køkkenhave uden at bruge sprøjtemidler. Få Haveselskabet tips til, hvordan du skaber et rigt dyreliv i din køkkenhave. 

I Jens Juhl og Sølva Falgrens kolonihave ”Slottet i Smørmosen” i Herlev spiller grøntsagerne hovedrollen, men haven ligner slet ikke en traditionel køkkenhave med snorlige rækker. I stedet mødes du af en overdådighed af blomstrende sommerblomster og duftende krydderurter, når du træder ind gennem havelågen.

Ægteparret har dyrket deres kolonihave efter økologiske principper i 18 år helt uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning.

- Vi bruger biodiversitet i stedet for sprøjtemidler, fortæller de to engagerede havemennesker Jens Juhl og Sølva Falgren, som er medlemmer af Haveselskabet og forfattere til bogen “Økologisk have – selvforsyning til husbehov”.

Svirrende og fjerede venner

De mange smukke blomster og duftende urter i køkkenhaven er ikke kun plantet til pynt og nydelse – de har en vigtig funktion. De lokker nemlig svirrefluer, bier og andre nyttige insekter til køkkenhaven.

- De voksne svirrefluer tiltrækkes af nektar og pollen fra blandt andet tagetes, honningurt, blodkløver og morgenfruer, men deres larver er ikke vegetarer. De æder rigtig mange bladlus, så dem hilser vi velkommen, siger Sølva Falgren til Haveselskabets magasin ”Haven”.

Også havens fugle tager mange insekter, så Jens og Sølva har både fuglekasser og fuglebad i haven, og de fodrer fuglene, så de har lyst til at blive i haven og gøre indhug i bestanden af bladlus, larver og andre uønskede insekter.

Hvidløgslugten forvirrer gulerodsfluen

Jens og Sølva arbejder også meget bevidst med at plante de forskellige grøntsager i blandingskulturer og med bestemte blomster og duftende urter imellem, som de har erfaring for, gavner hinandens vækst, afskrækker skadedyr og modvirker sygdomme.

- Vi er for eksempel ikke så vilde med gulerodsfluer, fordi deres larver ødelægger gulerødderne, så vi planter gulerødder sammen med hvidløg eller andre typer af løg. Duften fra disse planter forvirrer nemlig fluerne, så de har sværere ved at finde frem til gulerødderne. Det samme gælder dild og kamille, fortæller Jens Juhl fra Haveselskabet.

De har også erfaring med, at hvidløg modvirker svampesygdomme i naboplanter, at tagetes og kamille modvirker nematoder og jordtræthed, og at isop og timian kan bruges til at afskrække snegle og kålsommerfugle i afgrøderne.

Tips til en levende køkkenhave

  • Plant blomstrende planter og duftende urter, som tiltrækker nyttige insekter som bier og svirrefluer.
  • Tiltræk fuglene med fuglekasser, fuglebad og fodring. De spiser mange skadedyr.
  • Tiltræk løbebiller, frøer og pindsvin med et rodet hjørne i haven. De æder larver, snegle og andre generende smådyr.
  • Dyrk brændenælder til bl.a. nældens takvinge, dagpåfugleøje og admiral og til nældevand, som kan bruges som flydende gødning.
  • Sørg godt for regnorme og andre jordlevende dyr ved at bruge kompost og lægge et jorddække af blade og afklip om efteråret. Det giver en let og porøs jord.
  • Hold høns i haven. De bidrager med god, organisk gødning.

Dette er et uddrag af en pressemeddelelse fra Haveselskabet

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig