Pragtskær elsker sol

Pragtskær
Foto Inge A. Futtrup

Jeg har et par huller i staudebedet, og måske skulle jeg prøve at plante en pragtskær? Sådan en har jeg aldrig haft, og med skam at melde var jeg nok heller ikke kommet til at tænke på den, hvis Dorte ikke havde spurgt mig om, hvordan den skal passes. Hun er nemlig vild med den smukke blomst, som desværre nægter at overleve i hendes have.

Kender I det? Pludselig bliver en plante, som man ellers ikke har værdiget et blik, enormt spændende og attråværdig. Tænk, hvis man kan lykkes med den, når andre har svært ved det. Det ville da være enf jer i hatten og stive egoet gevaldigt af – ikke sandt?

Spørgsmålet er dog, om pragtskær vil være begejstret for min tunge lerjord og de skyggefulde steder, som er ledige i staudebedet. Og spørgsmålet er vel også, om vi haveejere har grund til at bryste os, bare fordi vi kan få en ”vanskelig” plante til at vokse.

Sagen er nemlig, at såvel planter som dyr og mennesker er vældig nemme at omgås, hvis blot de får deres ønsker og medfødte behov dækket. Nogen vil have sol, andre foretrækker skygge. Nogen er udadvendte og opmærksomhedshungrende, andre vil helst være i fred. Jeg tror skam ikke, at det er muligt at indrette verden, så alle bliver lykkelige, men jeg tror, at der findes et optimalt sted for alle skabninger. Der er bare så uendeligt meget, der forhindrer os i at finde derhen.

Det er heller ikke alle pragtskær, der når frem til den helt rigtige have. Men det gør den jo hverken lettere eller vanskeligere at dyrke, end så mange andre planter. Den kan bare bedst lide en let og fugtighedsbevarende jord samt masser af sol.

I mangel af de rette jordbundsforhold i haven, kan man selvfølgelig prøve at dyrke planten i krukker eller højbede.

Denne artikel er bragt med tilladelse fra ingeshavetips.dk  v/ Inge A. Futtrup.

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig