Historie og kultur hånd i hånd

Den blaa moske
Foto Privatfoto

Her et postkort fra Istanbul, hvor jeg netop har været på et kort visit i en forlænget weekend. Istanbul ligger som bekendt delt over 2 kontinenter – Asien og Europa – adskilt af Bosporusstrædet. 97 % af Tyrkiet ligger på den asiatiske side.

Mine indtryk fra denne korte tur kan sammenfattes ved en anderledes og spændende storby med en fantastisk blanding af øst og vest samt af historie og moderne liv. Og jeg må erkende, at jeg ikke vidste, at Istanbul var så stor… byen har mere end 13 millioner indbyggere!

Istanbul var hovedstad i Det byzantinske Rige Det romerske Imperium og Det osmanniske Rige. Og historien ses også i dag markeret i bybilledet ved de store moskeer, minareter og paladser.

I sin storhedstid fra omkring 1200 – 1700 dækkede det osmanniske rige områder fra Golfen i øst til Algeriet i vest samt fra Wien i nord til Ægypten i syd. I år 1400 og år 1500 var riget således herredømme over hele Middelhavet. Det osmanniske Rige stod for retfærdighed og tolerance i mange århundreder.

Vi så bl.a. Topkapi-paladset, der fungerede som bolig for sultanen og hans harem igennem tre århundreder, og som indeholdt imperiets lovgivende råd og en stor skole.

Vi så også den blå Moské (billedet ovenfor), der blev bygget mellem 1600-1616. Det er den eneste moské udenfor Mekka, der har seks minareter. Moskéen har fået navnet efter dens indre udsmykning med de kendte blå Iznik-kakler, der er meget smukke!

Jeg synes også, den store bazar var et besøg værd, og selvom jeg intet købte, var det en stor kulturel oplevelse! Nedenfor ses et udsnit af det smukke keramik ting, som der var et rigt udbud af i bazaren.

Brugernes mening

Vis profil

Af: Freddy Thorning

Dejlig beskrivelse af et sikkert skønt og charmerende, anderledes kultur, som i den grad inspirerer til et besøg.
Jeg forstår ikke helt den tyrkiske kultur og mentalitet, men mange for tæller mig, at de også er meget gæstfri, så måske skal jeg overvinde min fordom og lade mig overraske positivt.

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig