Sommerblomster til snit

Sommerblomster til snit
Foto Illustrationsfoto: Colourbox.dk

Sommerblomster er den populære betegnelse for planter, der oftest blomstrer hos os i Norden om sommeren, og derefter går i frø. Men sommerblomster er vidt forskellige planter.

Nogle er såkaldt etårige planter, der gennemløber hele deres udvikling på mindre end et år. Man sår dem om foråret og kan høste frø af dem i løbet af efteråret.

Nogle sommerblomster er toårige, og disse kan enten sås året før fra maj og til juli, eller også sås de i maj, og så må man vente med at se dem i blomst til året efter.

Mange af de såkaldte sommerblomster, som kan købes fra frø i handelen, stammer fra landene omkring Middelhavet, og her vokser de på marker og i grøftekanter som alm. ukrudt f.eks. løvemund, levkøj, kornridderspore, hjulkrone og morgenfrue.

Foruden de et og toårige sommerblomster er der blandt sommerblomster til snit også med regnet løgplanter, der kommer fra varmere himmelstrøg. F.eks. er Dahlia og Gladiolus to gode knoldplanter, som der findes stor variation af.

Sommerblomster giver haven farve og liv. Flere frøsåede sommerblomster trives villigt i næsten al slags jord, men selvfølgelig vil de fleste frøsåede planter blive flottest på en fugtig og næringsholdig jord.

Det er ikke alle sommerblomster der vil egne sig til snit – nogle mister randblomsterbladene, så snart de er sat i vase f.eks. flere valmuer, og andre bliver bløde i stilken og bøjer sammen f.eks. springbalsamin.

Hvad der er smukt at sætte sammen i vaser, afhænger af den enkeltes vurdering, og i dag er der ingen grænser for, hvad der kan stykkes sammen i sommerens blomsterbuket – det er ofte fantasien, der sætter grænser.

Så gerne snitblomsterne blandt køkkenhavens rækker, så man kan plukke blomster samtidig med, at der plukkes ind af urter til dagens menu. Flere søde sommersnitblomster kan desuden pynte i salatskålen f.eks. morgenfrue, tagetes, hjulkrone, blomsterkarse, stolte kavalerer og krysantemum.

Tips til snitblomsters holdbarhed.

Brug en skarp kniv, når du skærer (snitter) blomster. Det gør brudfladen mere åben til forskel for en saks, der kan lukke for vandoptagelsen i stængelen. Skift blomstervandet ud hver 2. dag og stil evt. buketterne køligt for natten. Man kan købe næringssalte til at komme i vasen i handelen. Nogle har gode erfaringer med et skvæt citronvand i blomstervandet.

Det bedste tidspunkt på dagen, at plukke blomster til snit er om morgenen, mens duggen stadig sidder på planterne. Blomster bør sættes i vand snarest efter afskæring, så de ikke mister saftspænding. Vandoptagelsen fremmes, hvis vandet er kuldslået eller lunkent. Den bedste vandtemperatur er 40 grader, da koldt vand kan give planterne kuldechok. For at tilføre næring til blomsterne, kan man tilsætte 50 g sukker pr. liter vasevand.

Afskårne blomster holder længst ved en lav stuetemperatur så det kan være en fordel at stille blomsterne koldt for natten. Man kan tilsætte holdbarhedsmidler til vandet i vasen. Nogle snitblomster vil have fordel af, at der tilsættes holdbarhedsmidler f.eks. krysantemum, ærteblomst, nellike, rose, skabiose, strålekurv.

I en separat artikel vil jeg præsentere mine egne yndlingsblomster til vaser.

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig