Eksotisk fugl klarede hård frost

Nonnestenpikker_Torben_Lyng
Foto Nonnenstenpikkeren fotograferet af Torben Lyng for DOF

En nonnestenpikker har tilbragt en hel vinter på havnen i Strandby nord for Frederikshavn, hvor den har klaret flere uger med sne og hård frost døgnet rundt. Stenpikkeren er hver dag blevet fodret med melorme, hvilket har holdt den i så god foderstand, at den har haft overskud til at synge for sine besøgende.

Hele vinteren har der lydt en lille sang fra de varme lande på havnen i Strandby nord for Frederikshavn. Den er kommet fra struben af en nonnestenpikker, som egentlig skulle have holdt vinter syd for Sahara eller i Saudi-Arabien.

Men noget gik galt på rejsen; den lille fugl mistede orienteringen, og efter et forfejlet træk mod troperne endte den i Nordjylland på kysten af Kattegat.

Et par hundrede ornitologer har siden slutningen af november gæstet Strandby Havn for at se den eksotiske småfugl, hvis nærmeste hjemsteder ligger i landene omkring Sortehavet og østpå, hvor den holder til på bjergskråninger og buskbevoksede stepper.

- De fleste meget aktive danske feltornitologer har vist været forbi for at studere nonnestenpikkeren. Og der har været fuglekiggere fra Norge og Schweiz på havnen for at se steppefuglen, siger Torben Lyng, der dagligt har fulgt stenpikkeren.

Sammen med lokale ornitologer har han hver dag i et lille specialbygget læskur på havnens sydlige mole serveret melorme for den sjældne stenpikker. Fodringen har været fuglens livsforsikring i en vinter, der først tegnede meget mild, men som viste tænder efter midten af januar.

- Hvis vi ikke havde fodret, ville nonnestenpikkeren helt sikkert have været død nu. Vi har heldigvis kun fået positive reaktioner på vores fodring, som vi til at begynde med var lidt skeptiske over for, fordi man måske bør lade naturen gå sin gang og ikke blande sig, når en fugl kommer ud af kurs. Men alle besøgende har rost initiativet, siger Torben Lyng.

- Og nonnestenpikkeren har kvitteret med en sang. Den har sunget i hele perioden, og ofte har vi fundet den på havneterrænet i kraft af dens sang. Kun i perioder med meget blæst og nedbør har den undladt at synge og i stedet siddet i læ og skuttet sig, siger Torben Lyng.

Nonnestenpikkeren er en vildfaren ungfugl. Der er tale om en han klækket i foråret 2011, hvilket man kan se på dens fjerdragt, der er under udvikling mod den sorthvide og meget kontrastrige dragt med en markant ansigtsmaske, som de udfarvede fugle bærer. Hvor den unge nonnestenpikker så er hoppet ud af reden, får stå hen.

Det er i reglen ungfugle, der kommer ud af kurs og ender i Nordvesteuropa, hvor de skulle have været i vinterkvarterer sydpå. Sandsynligvis dør de fleste af disse ude-af-kurs-individer, men der er tidligere i historien eksempler på for eksempel ørkenstenpikkere, som har overlevet milde vintre på vores breddegrader.

Og nu er det altså ganske vist, at nonnestenpikkeren fra Strandby har klaret ned til 15-16 graders frost og snedække i omkring en måned. Fuglen fra den nordjyske havn repræsenterer det blot ottende fund af arten i Danmark.

Denne artikel er bragt med tilladelse fra Dansk Ornitologisk forening. Få tre gratis numre af Fugle og Natur.

 

Brugernes mening

Vis profil

Af: Inger Kjær

En dejlig positiv beretning.Vi skal hjælpe hvor Vi kan, i Dyreverdenen.Det giver glæde, at yde nogen hjælp,som i dette tilfælde med den lille Fugl.

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig