Lille indsats – stor betydning for integration

Integrationsprisen
Foto Thomas Kjems Lyngvad (til højre) ses her sammen med Rikke Lauritzen fra Sprogcenter Midt (til venstre), Shaimaa, Ingeniør fra Irak samt Constantin, Ingeniør fra Rumænien.

Thomas Kjems Lyngvad blev tilfældigt involveret i arbejdet med integration af højtuddannede indvandrere. Det har givet ham indsigt i fremmede kulturer og mulighed for at arbejde med mennesker på en helt anden måde. Samtidig har det givet ham en følelse af at gøre en forskel… og han er blevet mindet om, at vi danskere bor i et smørhul!

SeptemberNet: ”Thomas du vandt i 2011 en pris for dit arbejde med integration. Fortæl lidt om, hvordan du kom ind i det arbejde?”

Thomas: Det var faktisk lidt af et tilfælde. Jeg er ingeniør og arbejder i Silkeborg Kommune med vedligeholdelse og energibesparelser i kommunens institutioner. På et tidspunkt fik vi en henvendelse fra Sprogcenter Midt i Silkeborg, om vi kunne tage imod en praktikant på vores arbejdsplads. Det drejede sig om en højtuddannet kvinde fra Irak. Efter lidt drøftelser i afdelingen blev vi enige om at prøve det. Kvinden kom ind til os på kontoret og arbejdede i 6 måneder som praktikant, og det var en god oplevelse for alle parter.

Jeg synes egentlig, vi alle har en pligt til at hjælpe disse mennesker med at blive integreret i Danmark, når de har fået tilladelse til at være her. Vi kommer jo til at mangle arbejdskraft om nogle år, og så bliver vi helt afhængige af arbejdskraft og kompetencer udefra.

SeptemberNet: ”Hvad har din rolle været ifm. integration?

Thomas: Jeg har været en slags mentor – og er det faktisk stadig for den pågældende kvinde. Men jeg har siden taget imod flere praktikanter og har også gennem mit netværk skaffet praktikpladser til en mandlig ingeniør fra Rumænien og en kvindelig jurist fra Sydamerika. Og jeg synes det har været en fantastisk oplevelse hver gang. Det har jo været vidt forskellige kulturer, og jeg er blevet bekræftet i, at indvandrere jo er helt ”almindelige mennesker”, der har mange af de samme glæder og udfordringer, som indfødte danskere har. Det er blevet til en masse snak om kultur og religion mv., og det har afmystificeret en hel masse for både mig og mine kollegaer.

SeptemberNet: ”Hvordan er det så gået med integrationen af de pågældende?

Thomas: Jeg synes, det er gået godt. Vi har kunnet se, at de kom videre. En med sin ansøgning om dansk statsborgerskab, hvilket jo i Danmark kræver, at en masse forberedelser og tests eller ”eksamener” skal bestås. En anden er blevet tilbudt et projektjob, efter praktikperioden var overstået.

Det har været dejligt at mærke, at det nytter noget at hjælpe dem på vej. De mangler jo i høj grad netværk i Danmark, og det er en af de væsentligste grunde til, at det kan være svært at få job, selvom man er højtuddannet. Og mange af disse mennesker har voldsomme oplevelser med i bagagen som krig, korruption og elendighed. Derfor er det psykisk hårdt for dem, når de har haft forventninger om at finde lykken i Danmark, og det så viser sig at være så svært. Så jeg har stillet mit netværk til rådighed og ageret sparringspartner for dem.

SeptemberNet: ”Har det ikke kostet en del ressourcer og tid?”

Thomas: Jo, det tager jo tid, men jeg synes som sagt, at vi danskere og danske arbejdspladser har pligt til at medvirke til integration af indvandrere i Danmark. Og så meget kræver det jo heller ikke. Jeg var helt overrasket over, at jeg fik integrationsprisen, for jeg synes, det var så lidt, jeg havde gjort. Hvis min indsats er en pris værdig – tænk så hvis alle gjorde bare en lille smule… f.eks. gennem praktikpladser på virksomhederne eller ved at deltage i frivilligt arbejde.

SeptemberNet: ”Hvad har du personligt fået ud af arbejdet med indvandrere?”

Thomas: Jeg har lært om flere meget spændende kulturer og hørt historierne bag menneskene. Det sætter tingene lidt i perspektiv ift. de småproblemer, vi render rundt og brokker os over i Danmark. Jeg har også fået udvidet min horisont og erfaret, at de som mennesker fra en anden kultur, har meget at byde på både menneskeligt og fagligt.

SeptemberNet: ”Vil du fortsat arbejde med integration, hvis chancen byder sig?”

Ja, det vil jeg helt bestemt. Det giver mig noget brændstof til mit eget liv at se, at jeg kan gøre en forskel for disse mennesker. Og jeg får også meget tilbage, så de gør en forskel for mig. Det er med til at give mig følelsen af, at det ikke er ligegyldigt at stå op om morgenen. Og så er det jo bare skønt, når det lykkes og går dem godt, og de bliver tilbudt job efter end praktikperiode. Jeg er også blevet personlige venner med en af dem, jeg har haft kontakt til, og vi ses privat.

Thomas Kjems Lyngvad er 39 år og bor i Silkeborg med sin kone og tre børn. Hans interesser handler mest om sport – selv nyder han skiløb og kunstskøjteløb! Thomas modtog Sprogcenter Midts Integrationspris i 2011 med begrundelsen, at han ”…er en ildsjæl med et stort socialt og fagligt engagement i integrationsarbejdet både i rollen som mentor og som praktikvært.” En prisværdig indsats!

Kan du lide denne historie, så klik på ”Synes godt om” for oven til højre for artiklen. Dine kommentarer til emnet er også meget velkomne under artiklen!!

Brugernes mening

Vis profil

Af: Freddy Thorning

Tak, Thomas for din uegennyttige indsats. Dejligt med eksempler på, hvordan vi i hverdagen alle kan gøre en indsats for at forbedre integrationen - til glæde for os alle.

Vis profil

Af: Brit Pogel

Jeg kan kun give dig ret, Thomas. Det er jo også derfor, jeg synes, mit vikararbejde på et sprogcenter er så interessant. Det har udvidet min horisont på mange måder.

Vis profil

Af: Hanne Jørgensen

Flot indsats! Forhåbentlig er Sprogcentre og kommuner rundt om i landet vidende herom???

Vis profil

Af: Birgit Kjær

Jeg bliver så glad for at læse om at nogen gør en sådan indsats for at integrere indvandrere i Danmark. STADIGVÆK er der etniske danskere, der er så fyldt med fordomme om indvandrere, så det næsten ikke er til at holde ud at være i stue med dem, har lige oplevet det!
TAK, Thomas - og til lykke med prisen

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig