At turde livet

At turde livet
Foto Illustrationsfoto: Colourbox.dk

Vi har sundhed som tema. Her på SeptemberNet og nærmest også alle andre steder i vores hverdag. Ugeblade fyldt med sunde opskrifter – artikler om den ene videnskabelige undersøgelse efter den anden, der påviser, hvor godt det vil være for vores krop, hvis vi gør sådan og sådan…

Men sundhed drejer sig for mig også om andre ting end lige, hvad vi spiser eller hvor stærkt, vi løber. Vi skal have den indre sundhed med os i livet. Vi skal turde tage ansvar for at skabe indhold i vores eget liv. Vi skal turde springe ud i udfordringer – det giver et sundt, spændende, åndeligt liv. Selvfølgelig skal man også tage ansvar for at passe sin krop fysisk. Men for at gøre livet “helt”, skal man passe og pleje såvel den åndelige som den fysiske del af livet.

Vi vil altid leve i en verden, der forandrer sig. Forandring er grundelementet i vores virkelighed dag og nat. Som mennesker befinder vi os i en stadig forandringsproces. Vores krop forandrer sig, vores holdninger ændrer sig løbende. De ting, vi tager for givet og betragter som hævet over forandring, forandrer sig i takt med alt andet. Hvis man kun giver sig i lag med aktiviteter, man i forvejen er bekendt med, kan man være temmelig sikker på at forblive det samme menneske hele resten af livet.

Hvis mennesker ikke udvikler sig, tørrer de ind fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt. Udvikling er ensbetydende med forandring, og forandring indebærer, at man prøver sig selv på nye områder med en stærk indre glæde, som er helt blottet for frygt.

Vi skal prøve at finde den indre tryghed, tilliden til at man vil kunne klare sig under alle forhold, viljen til at tro på sig selv, til at erkende, at den eneste sande tryghed findes i en selv.

Vi skal lære at undgå de nemme genveje, vi skal prøve ting, der måske ser ud til at være vanskelige, uden at være bange for, hvad andre vil tænke.

For at få mest ud af livet, er det vigtigt, at man er åben og udadvendt, parat til udfordringer. Det er selvfølgelig ikke alle, det er lige nemt for. Men man kan prøve. Lige meget om livet skulle være imod dig, så prøv alligevel at tænke positivt. Fordriv de negative tanker. Prøv at se muligheder forude.

Mange af os har en tendens til at holde os I en slags komfortzone. Der føler vi os trygge. Der er jo heller ikke noget i vejen med tryghed. Men det kan også blive så trygt, at vi bliver initiativløse.

Jeg mener, at det er meget vigtigt for vores livsglæde, at vi finder en passion her i livet. Personligt er min passion dansen. Da jeg for 3 år siden sprang ind på hele Danmarks dansegulv i Vild med Dans, var det et spring ud af komfortzonen. Og det var et spring til, at jeg blev overbevist om, hvad min passion i livet er: dans. Jeg lever og ånder for min passion, men det var fra starten en kamp mod fordomme. – Men jeg plejer at bruge min datter, Christinas ord fra vores skiture sammen, hvor hun prøver at lede mig ned ad pisterne: “Angrib bakken mor! Det er dig, der bestemmer over bakken”. Og det er jo et meget sigende symbol på, hvad man skal gøre her i livet: angrib det, du er bange for. Du skal ikke lade dig føje eller leve dit liv efter andres meninger!

Det er for mig tegn på et sundt liv!

Mange hilsner Anne-Mette

Brugernes mening

Vis profil

Af: Aksel Fløe Henriksen

Det er en dejlig artikel, for den giver stof til eftertanke. Og det er jo rigtigt, at begrebet sundhed faktisk både omfatter det fysiske og det åndelige (mentale) liv. Men jeg tror, det vil være svært at udfordre/udvikle sig mentalt, hvis den fysiske status ikke er rimelig god. Her må man erkende, at det kræver mere og mere energi (og held) jo ældre man bliver. Fint at anskue sundhedsbegrebet fra en ny vinkel !

Vis profil

Af: Freddy Thorning

Helt enig med Aksel - og ikke mindst med Anne-Mette, som jo viser i sin hverdag, at hun lever op til det hun "forkynder". Det styrker så absolut troværdigheden - og det er en dejlig ny vinkel, som netop giver stof til eftertanke.
Min personlige erfaring (som ufrivillig pensionist efter arbejdsrelateret stress, depression m.m.) er det det ikke er enten eller, men både og. Det mentale betyder meget og skal ikke undervurderes i kampen (positivt ment) om det gode liv, som vi selv kan og skal definere. Andre kan inspirere og måske endda motivere os, men kun jeg selv kan tage de nødvendige beslutninger og gøre en indsats for at realisere dem.
Tak for god inspiration!

Vis profil

Af: Anne-Mette Rasmussen

Kaere Aksel Henriksen og Freddy Thorning.
Tak for jeres kommentarer.
Dejligt at hoere, at I taenker positivt. Det kan godt vaere, man skal bruge ekstra energi paa noget nyt, naar man bliver aeldre. Men det er ingen hindring - man skal bare bruge den energi, man har!!
Og ja, det er kun os selv, der i den sidste ende kan goere en indsats for at leve et positivt liv.
Mange hilsner
Anne-Mette

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig