Budapest – kendt for sin gåselever

Ungarn- Gåselever
Foto Steen Ulrik for Vagabond REJS

Budapests store markedshal hedder på ungarsk Központi Vásárcsarnok, og den ligger lige ved Frihedsbroen, som på ungarsk har det mundrette navn: Szabadság Hid – broen altså. Budapest er stedet, hvor man skal købe sin gåselever. Og for 120 kroner kan du få 200 gram af den fine spise.

Központi Vásárcsarnok blev bygget i 1897 i victoriansk stil af arkitekten Samu Petz og blev renoveret til nutidens standard i 1994. I markedshallen er der hektisk aktivitet hele ugen fra klokken seks om morgenen undtagen om søndagen, hvor man holder lukket.

Den store hal med sin enorme loftshøjde giver plads til en mængde butikker, cafeer, spisesteder – og de besøgende selvfølgelig. Nogle kommer for at købe, andre for at sælge. Og så er der dem, der bare oser rundt, kigger, får sig en saltkringle og en kold øl til. Men fælles for alle er, at de lige skal hen og kigge på dagens udbud af gåselever.

Gåselever er en spise i meget høj kurs i Ungarn og ikke mindst i Budapest. Retten kan bestilles på stort set alle restauranter, og selv enkelte værtshuse kan lige skaffe en gang gåselever i en rask håndevending. Gåselever sælges i stort set alle vægtstørrelser med priser fra cirka 60 kr. pr. 100 gram. Oprindeligt anvendte man gæs til at fremstille gåselever. Det skal dog siges, at næsten al den gåselever, der sælges i den store markedshal, i virkeligheden er lavet af and. Alligevel er dagens udbud af lever et tilløbsstykke på markedet.

 

Denne artikel har tidligere været bragt i Danmarks største rejsemagasin Vagabond Rejs. Læs mere om Vagabond Rejs ved at besøge www.vagabond.info

Brugernes mening

Vis profil

Af: Brit Pogel

Ikke fordi det er politisk ukorrekt, men jeg har aldrig forstået den store begejstring for gåselever, da jeg ikke synes, det smager så specielt.
Men det er et godt tip at vide, at der i Budapest er en sådan markedshal, fordi markedshaller i andre lande altid er interessante at besøge.

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig