Folkepension – få i pose og i sæk

Få mere ud af din folkepension
Foto Illustrationsfoto: Colourbox.dk

Mindst 75 procent af alle pensionister får ikke nok ud af deres folkepension, fordi de ikke kender deres muligheder for at forbedre den. Folkepensionen er nemlig ikke en så fast størrelse, som man måske skulle tro. Du kan derfor øge din folkepension betydeligt, hvis du udnytter dine muligheder.

Mange pensionister går glip af tusindvis af kroner i pensionstillæg, fordi de selv har sparet op til deres pension. Men sådan behøver det ikke at være, hvis man blot laver få ændringer i sin økonomi. Alle pensionister får folkepensionens grundbeløb. Herudover er mange også, i større eller mindre omfang, berettiget til et indkomstafhængigt pensionstillæg. Dette tillæg kan for enlige pensionister være større end selve folkepensionens grundbeløb. Folkepensionens grundbeløb er på kr. 66.624 i 2011, mens tillægget for enlige er maksimalt kr. 69.192 om året. Enlige kan derfor maksimalt få kr. 11.318 om måneden før skat. Gifte og samlevende kan som udgangspunkt hver modtage op til kr. 33.444 om året i pensionstillæg.

Situationen er imidlertid den at pensionstillægget reduceres, såfremt man har anden indkomst ved siden af folkepensionen. Der er dog en række muligheder for at undgå/mindske denne reduktion i pensionstillægget.

Sådan får du mere udbetalt

Du kan forøge udbetalingen af pensionstillæg, hvis du holder din indkomst under den grænse, hvor man modregnes af sine egne pensioner. Det sker for ægtepar ved en samlet indtægt på 125.300 kr. og for enlige ved 62.500 kr. Mulighederne opstår, hvis du planlægger dine pensionsudbetalinger, og det kan de fleste selv gøre. Du kan eksempelvis starte livsvarige pensioner tidligt, og du kan forlænge udbetalingen af ratepensioner fra 10 år til eks. 15 eller 20 år. I nogle tilfælde kan der tillige være en meget stor effekt af at udsætte udbetalingen af en ratepension til eks. 70 eller 75 år.

Indbetal og få mere udbetalt

Hvis disse ændringer ikke er tilstrækkelige til at få fuldt udbytte af din pension, så har du også mulighed for at reducere din indkomst ved at indbetale til pension. Det kan lyde mærkværdigt, at man som pensionist skal indbetale til pension, men hvis du gør det, kan du ofte øge dine udbetalinger endnu mere. I Finanshuset i Fredensborg er der mange eksempler på, at enlige pensionister har opnået at øge deres udbetalinger med over kr. 500.000 kr. en tiårsperiode.

Det er glædeligt, at man som pensionist kan forbedre sin pension, men samtidig er det også udtryk for, at en stor del af den arbejdende befolkning i virkeligheden sparer uhensigtsmæssigt op og bruger deres midler i forkert rækkefølge i pensionstilværelsen. Det er tankevækkende!

Gengivet med tilladelse af Euroinvestorpension.dk.

Brugernes mening

Vis profil

Af: Jane Herting

Grænsen for ægteparer på 125.300,- kr. - og man har et bundfradrag på 30.000,- kr. vil det så sige at man kan tjæne 155.300,- kr.
Jane Herting

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig