Den lukkede bog

Den lukkede bog
Foto Illustration af forsiden

Frederikke er en gammel kvinde, som bor alene i en stor lejlighed i København i 30’erne. Hun er ensom og ser en smule bittert tilbage på sit liv. Særligt følger vi hendes år i ægteskabet med den talentfulde læge Frederik Faber, med hvem hun levede i et proforma ægteskab.

Frederikke er født i det bedre borgerskab, men hun bliver som ung inspireret af det kulturradikale miljø og omgås bl.a. Georg Brandes, Drachmann, Herman Bang og P. S. Krøyer. Hun gør oprør med sine forældre og med borgerskabet som sådan for at følge sin Frederik i de intellektuelle kredse.

Som sagt er ægteskabet blot et papir. Begge er de frie individer og skal leve hvert sit liv. Det er deres aftale fra starten. Virkeligheden gemmer på en lang række hemmeligheder, som ikke skal afsløres her. Men virkeligheden gør så ondt på Frederikke, at hun ikke kan nyde den frihed, hun egentlig gik ind til i Frederiks nærvær. Hendes skæbne er derfor ensomheden.

Bogen giver et rigtig godt billede af Danmarks fra sidst i 1800-tallet og til 1930’erne. Og den skildrer i høj grad de snævre rammer, som var tidens norm for, hvad man måtte, burde og skulle for at være accepteret af samfundet.

Berlignske Tidende skrev i sin anmeldelse:

“…en særdeles velfortalt historisk roman om kærlighed i det moderne gennembruds tid.”
– Lars Handesten, Berlingske Tidende

Den lukkede bog er skrevet af Jette A. Kaarsbøl i 2005 og det er hendes debutroman. En god bog der er værd at læse!

Brugernes mening

Vis profil

Af: Karen Marie Fløe Henriksen

Jeg har også læst "Den lukkede Bog", og jeg vil give Lotte helt ret, - det er en virkelig god bog, som fortjener at blive læst af mange.
mvh

Vis profil

Af: Karen Mandrup Jensen

Kære Lotte
Jeg er enig med dig i, at Den lukkede bog er en god læseværdig bog. Den er historisk i den forstand, den er et tidsbillede på ”De radikale” og intellektuelle. Den er også troværdig, for hvis de ikke har sagt ordret det, der bliver sagt i bogen, så har de sagt noget tilsvarende.

Frederikke, der indgår ”pagt” med Faber, formodentlig, fordi hun af hjertet elsker ham, kommer til at betale en høj pris for pagten. Hun er ikke kun lidt bitter, hun er ædt op af bitterhed og er blevet ond.

Og det kan så være et af de store spørgsmål med livet. Hvordan kommer man igennem modgang, svær modgang og ydmygelser uden at miste sin menneskelighed og mildhed og uden at gøre vold på sig selv, uden at blive ond?

Det forekommer mig, at der står noget i biblen, om at man ikke må gøre vold på sig selv, eneste undtagelse er, hvis det er af kærlighed. – Er det det?

Det er ikke en feel good bog, men det er en god og absolut læseværdig bog.

Med venlig hilsen
Karen Mandrup

Vis profil

Af: Lotte Fløe Marschall

Hej Karen - Nå ja, det er måske mildt sagt, at Frederikke er en smule bitter. Faktisk er hun en hel del bitter. Jeg tror, hun gennem livet med Frederik, lever med jalousi. Da hun ikke længere har Frederik, bliver jalousien erstattet af selvmedlidenhed. Hun føler sig snydt, og hun bliver helt ligeglad med sine omgivelser. Jeg synes efter nærmere eftertanke ikke, at hun er ond... Mvh. Lotte

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig