Kjælle Kaspers grav

Kaspers grav
Foto Privatfoto

Når jeg som barn og som halvvoksen sammen med vores familie skulle besøge min fars familie, som boede på en mindre gård ca. 5 km vest for Herning, så var det en usædvanlig heldags begivenhed. Vi boede selv på en gård i Østjylland og havde jo ikke bil i årene lige efter krigen, så vi bestilte en lillebil (taxa), der så kørte for os og var til rådighed hele dagen. Der var 60 -65 km, så der var ingen diskussion om, at det varede en hel dag at besøge Bedstefar, farbror Viggo og faster Anna, der levede på fødegården i Rind.

Under disse besøg hørte det sig til, at hele familien efter eftermiddagskaffen også lige skulle en tur på Rind kirkegård for at se til familiens gravsted, der har været der i flere generationer. Jeg fik påvist mange grave med Fløe navnet, uden at det gjorde synderligt indtryk på mig. Dengang altså.

Men adskillige gange blev jeg også vist hen til en grav, der faktisk lå lige uden for kirkegårdens vestlige side. Her skulle vi altid lige se Kaspers grav. Denne grav var spændende, for Bedstefar eller farbror Viggo fortalte: Her ligger Kasper, som var kæltring. Han kaldtes derfor ”Kjælle Kasper” her på egnen. Han var den sidste kæltring og døde på fattiggården i Rind, men han var jo hedning, så de begravede ham uden for kirkegården.

Når jeg i de seneste år har besøgt kirkegården, har jeg set, at man nu har plantet bøgehækken uden om gravstenen, så Kasper alligevel ”kom ind på kirkegården.” Det er jeg glad for.

Mange spørgsmål er dukket op i hovedet, når jeg har stået ved denne grav:

Hvad er en kæltring? Hvorfor var de udstødte af samfundet? Hvad levede de af? Hvorfor fandtes de i særlig grad på de fattige, tyndtbefolkede egne i Vestjylland?

Disse spørgsmål har jeg nu fået besvaret via nettet. Find historien om ”Kjælle Kasper”, den er ganske tankevækkende – også for børn og børnebørn i dag.

Derimod har jeg ikke fundet svar på, hvad tegnet på stenen betyder. Mon nogen kan give mig svar på det?

Utroligt hvor mange tanker, en simpel gravsten kan sætte i gang.

Brugernes mening

Vis profil

Af: Karen Mandrup Jensen

Jeg er selv kendt på Rind kirkegård og har set "Kjælle Kaspers" gravsted mange gange.
Jeg har altid syntes, det var synd, han skulle ligge i uindviet jord uden for selve kirkegården, men det glæder mig meget, at gravstedet er blevet renoveret, og at det bliver holdt så pænt nu.

Jeg synes, det kunne være interessant at høre mere og håber, at Aksel har tid og lyst til at skrive mere om "Kjælle Kasper" den sidste kæltring på Herningegnen.

Venlig hilsen
Karen Mandrup

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig