Dag Hammarskjölds gård

Dag Hammarskjölds gård
Foto privat foto

I det sydøstlige hjørne af Skåne ud til Østersøen ligger Dag Hammarskjölds Backåkra en firelænget Skånegård, som Dag Hammarskjöld købte i 1957 for at  have den som sit permanente opholdssted, når han opholdt sig i Sverige.

Formålet med opkøbet var også at bevare det ualmindeligt naturskønne kystområde Kåsebergåsen. Dag Hammarskjöld opkøbte derfor omkring 41 ha græsbevokset hedeareal, som han fik fredet, og som i dag udgør Backåkra naturreservat.

Desværre fik Dag Hammarskjöld kun kort glæde af gården, idet han i 1961, da han i sin egenskab af generalsekretær for FN var på fredsmission i Afrika, omkom ved en flyveulykke over landet, der dengang hed Rhodesia nuværende Zambia.

Dag Hammarskjöld blev generalsekretær for FN i 1953, og han var i sin alt for korte periode en meget markant generalsekretær. Han var stærkt optaget af fredsarbejdet og forebyggelse af konflikter, og det var i høj grad hans fortjeneste, at Suezkrisen resulterede i indsættelse af fredsbevarende FN-styrker.

Dag Hammarskjöld havde ingen arvinger, i stedet overgik Backåkra ved hans død til Den Svenske Turistforening, der indrettede gården som et lille museum til minde om ham. Med masser af billeder, avisudklip, personlige effekter fortælles der meget interessant og levende om en stor mands liv og virke.

Dag Hammarskjöld fik tildelt Nobels fredspris efter sin død.

Museet har åbent for publikum i sommermånederne, det ligger kun en god times kørsel fra Øresundsbroen, og for historieinteresserede og naturelskere er Dag Hammarskjölds gård i Kåseberg virkelig værd at aflægge et besøg. – En tur til og i Kåsebergområdet kan meget varmt anbefales.

 

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig