Sct. Mathias dag / skuddag

imagesCAMU4SAJ

Den 24. februar er Sct. Mathias dag og skuddag. Mathias var den nye apostel, der blev valgt som stedfortræder for Judas Iskariot, efter at denne havde forrådt Jesus. Ifølge legenden led Mathias senere døden ved halshugning med økse, det er formo­dent­lig er det symbol, der er gengivet på primstaven. Mathias blev herefter gjort til helgen, og det er egentlig ganske forståeligt, at Mathias, som den ”ekstra” apostel han var, fik tildelt skuddagen som sin helgendag.

Hvert fjerde år er det skudår, og de fleste tror, at det er den 29. februar, der i kalen­de­ren betegnes som den ekstra dag altså skuddag, men det er ikke korrekt, skuddag er den 24. februar. Placeringen stammer fra den gamle romerske ka-lender, hvor februar som den korteste måned kun havde 23 dage. Det var derfor naturligt, at placere årets ekstra dag her.

I skudår rykker Sct. Mathias dag til den 25. febru­ar.

Der er meget overtro og mange varsler om dette og hint forbundet med de gamle helgendage f.eks.

I de gode gamle dage, var det en uskreven regel, at det var manden, der friede til sin udkårne. Kun en enkelt dag hvert fjerde år var det pigerne tilladt at fri – nemlig på skuddagen. Hvis den udvalgte så sagde nej, måtte han pænt aflevere et par handsker til pigen, og hun måtte væbne sig med tålmodighed og vente fire år på en ny chance.

Et vejrvarsel: Efter Sct. Mathis går den kloge ræv ikke over is, for nu går det mod tø.

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig