Hellig tre konger

Primstav

I gamle dage sagde man ikke ”6. januar”, men ”trettende dag jul”, dvs. trettende dag efter første juledag.

Denne dag vises på den gamle primstav / kalenderstav med et tegn, der ligner en stang med tre små trekanter, der skal ligne kroner. Det er de hellige tre kongers kroner. Frem til sidst i 1700-tallet var Hellig tre kongers dag en officiel helligdag.

Bibelen nævner ikke tre konger, men tre vise mænd fra Østerland: Balthazar, Melchior og Caspar. Balthazar skænkede ifølge legenden det lille Jesusbarn velduftende myrra,  Caspar skænkede røgelse, og Melchior ofrede guld til den nyfødte frelser.

Julen blev officielt afsluttet aftenen før Hellig tre kongers dag, ved at husbond tændte et tregrenet kongelys på bordet, hvorefter man spiste et ekstra godt måltid, ligesom på jule- og nytårsaften. De tregrenede lys var til stor glæde især for børnene, for hvor de tre grene mødtes, kunne der være indstøbt en lille smule krudt. Når flammerne nåede dertil lød der et knald, som pustede lyset – og julen – ud.

Billede: Del af gammel dansk primstav fra 1500-tallet. Primstaven findes på Nationalmuseet i København.

Brugernes mening

Du skal være logget ind som SeptemberNet-bruger for at kunne kommentere.

Log ind eller Opret dig